Kesanggupan untuk membayar ke destinasi ekopelancongan hutan paya bakau Taman Negara Johor Tanjung Piai - Jabil Mapjabil; Nur Ain Fariza Amin Nordin; Kasim Mansur; Harifah Mohd Noor; Datu Razali Datu Eranza; Siti Aidah Lukin @ Lokin; Nabila Farysha Dering (Academic Inspired Network, 2020)
Kajian terhadap kesanggupan untuk membayar dan ekopelancongan didapati masih terpisah dan tidak seimbang. Malahan, hanya sedikit kajian yang menjelaskan sebab seseorang pelancong berminat dengan aktiviti ekopelancongan dan sanggup untuk membayar yuran yang dikenakan. Artikel ini meneliti tentang penilaian terhadap kesanggupan untuk membayar dalam kalangan pengunjung dan pelancong ke destinasi ekopelancongan hutan paya bakau di Taman Negara Johor Tanjung Piai (TNJTP). Objektif kajian ini ialah mengenal pasti tahap dan nilai kesanggupan untuk membayar (WTP) oleh pengunjung dan pelancong. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif melalui temu bual mendalam, temu bual tidak langsung dan pemerhatian. Seramai 40 orang informan dipilih dalam kajian ini. Hasil kajian mendapati kesedaran majoriti informan terhadap tahap kesanggupan untuk membayar adalah sederhana. Rata-rata informan tidak peka dengan harga yang ditawarkan kepada mereka. Namun begitu, majoriti daripada mereka berpuas hati dengan nilai kadar bayaran yang ditetapkan. Latar belakang sosiobudaya dan mentaliti penduduk di negara ini mempengaruhi keprihatinan terhadap isu WTP. Dalam jangka panjang, pihak pengurusan taman negara ini perlu proaktif