Auditing prestasi pemimpin/wakil rakyat Barisan Nasional: Kajian kes kawasan parlimen Barisan Nasional-UMNO Sabah - Sabihah Osman; Zaini Othman; Syahruddin Awang; Md Saffie Abdul Rahim; Mohammad Shauki M.Radzi; Rizal Zamani Idris; Baszley Bee Basrah Bee; Ismail Ali; Wan Shawaluddin Wan Hassan; Saat Awang Damit; Mosli Tarsat; Budianto Mohd Tamrin; et al. (2008)
Sebagaimana yang telah tersedia maklum, malahan tidak keterlaluan untuk dinyatakan disini bahawa, dalam konteks pembangunan politik Malaysia, Barisan Nasional adalah parti pemerintah yang begitu hegemoni kedudukannya. Ini amat jelas malah turut di persetujui oleh para sarjana politik, samada dari dalam atau luar negeri yang mengkaji perkembangan politik Malaysia1• Justeru, persoalan hegemoni politik Barisan Nasional adalah suatu aspek yang amat menarik untuk diteliti, khususnya dalam konteks persaingan pilihamaya antara Barisan Nasional Sabah-UMNO dengan parti-parti pembangkang seperti Democratic Action Party (DAP), Parti Islam seMalaysia (PAS), dan juga KeAdilan. Oleh kerana Barisan Nasional adalah satu-satunya parti politik yang memerintah Malaysia semenjak dari tahun 1964 hinggalah kini [2006], sebarang persaingan politik yang boleh menggugat hegemoni Barisan Nasional bakal dilihat oleh para pemerhati dan pengamat sebagai suatu perkembangan yang menarik perhatian ramai samada dari kalangan kelompok masyarakat awam atau komuniti akademik.