Status undang-undang bagi wanita di mahkamah anak negeri dan undang-undang adat di Sabah kajian kes di ranau dan Keningau - Sharija Che Shaari; Ida Shafinaz Mohamed Kamil (2001)
Sememangnya peranan wanita amatlah penting dalam pembangunan masyarakat. Sehubungan itu, kajian ini menumpukan perhatian terhadap kedudukan wanita di sisi undang-undang adat sebagaimana yang ditadbirkan oleh Mahkamah Anak Negeri Sabah. Kajian dilakukan melalui pemerhatian prosiding Mahkamah Anak Negeri, temubual, kajian perpustakaan serta kajian kes. Lokasi kajian yang dipilih adalah Ranau dan Keningau. Kajian ini cuba untuk menganalisa kedudukan wanita dalam perkahwinan, termasuklah nafkah,perceraian,hak mempusakai serta hak penjagaan anak. Selain itu, hak wanita urituk memiliki harta juga dilihat. Kajian juga memberikan penumpuan terhadap kesalahan yang dilakukan oleh wanita dan kesalahan yang dilakukan terhadap wanita. Pengkaji cuba menganalisa keseragaman perlaksanaan undang-undang adat. Adalah diharapkan agar hasil kajian ini dapat memberikan manafaat kepada penggubal polisi untuk membuat sebarang ubahsuaian yang berkaitan.