Pengetahuan dan kesedaran menunaikan Zakat: tinjauan awal di kalangan suku kaum Bajau-Sama di Pantai Barat Sabah - Kasim Md Mansur; Rozilee Asid; Mohd Safri Saiman (2021)
Kajian ini adalah tinjauan terhadap aspek pengetahuan dan kesedaran menunaikan kewajiban berzakat di kalangan suku kaum Bajau-Sama di kawasan Pantai Barat, negeri Sabah. Empat Kawasan yang terlibat ialah Kota Belud, Tuaran, Kota Kinabalu dan papar melibatkan 324 responden. Kajian ini menggunakan borang soal selidik sebagai instrumen kutipan data primer manakala bagi sumber sekunder data yang diperolehi adalah melalui rujukan ke perpustakaan dengan melihat hasil kajian-kajian lepas mengenai zakat dari segenap aspek. Hukum-hukum mengenai zakat dan kepentingannya adalah diambil berdasarkan kepada sumber utama iaitu Al-Quran dan As-Sunnah. Memandangkan kajian ini merupakan tinjauan awal, maka analisa deskriptif dilaksanakan dalam membincangkan hasil dapatan kajian ini bagi memberikan justifikasi terhadap tanggapan bahawa kutipan zakat di negeri Sabah adalah kurang memuaskan. Dapatan tinjauan mendapati secara keseluruhannya tahap pemahaman responden tentang zakat secara adalah rendah, manakala pemahaman tentang zakat fitrah pula adalah pada tahap yang tinggi. Isu utama dalam kajian ini mendapati responden tidak pasti jenis zakat yang perlu ditunaikan. Manakala sebahagian besar tidak memahami peranan institusi yang bertanggungjawab tentang zakat seperti Pusat Zakat Sabah dan Baitul Mal.