Aplikasi metodologi penyelidikan grounded theory klasik dalam membangunkan teori dalam psikologi - Alan Oh Kim Lok; Puteri Hayati Megat Ahmad; Ferlis Bullare @ Bahari; Peter Voo Su Kiong (Universiti Malaysia Sabah, 2016)
Pada asalnya, Grounded Theory dibangunkan sebagai sebuah metodologi kajian yang membolehkan pembangunan teori yang berasaskan data. Penekanan kemunculan(emergence) telah berkurangan berikutan adanya versi GT lain yang timbul selepas itu. Grounded theory ala Glaser (Glaserian Grounded Theory) atau juga dikenali sebagai Grounded Theory klasik (Classic Grounded Theory), iaitu metodologi asal GT akan didemonstrasikan dalam kertas ini melalui aplikasinya dalam membangunkan teori dalam psikologi.