Kesahan dan kebolehpercayaan psychological capital questionnaire (PCQ) versi Bahasa Belayu - Siti Habsah Harun; Beddu Salam Baco; Mohamad Azhar Mohammad Nor; Mohd. Dahlan A. Malek (Universiti Malaysia Sabah, 2016)
Kajian ini dilakukan untuk menilai ciri-ciri psikometrik Psychological Capital Questionnaire (PCQ) versi Bahasa Melayu. Objektif kajian ini ialah menguji kesahan dan kebolehpercayaan PCQ versi Bahasa Melayu menggunakan sampel dalam kalangan pelajar universiti. Antara prosedur yang dijalankan ialah membuat terjemahan PCQ ke Bahasa Melayu dan terjemahan kembali ke bahasa asal. Seramai 503 orang sampel terdiri daripada para pelajar Universiti Malaysia Sabah telah terlibat dalam kajian. Hasil kajian menunjukkan PCQ versi Bahasa Melayu memiliki nilai Cronbach alfa yang baik untuk subskala self-efficacy dan subskala hope iaitu masing-masing .814 dan .762. Subskala resiliency dan optimism pula masing-masing mempunyai nilai .625 dan .574. Kesemua item PCQ memiliki nilai muatan faktor yang baik iaitu dalam lingkungan .60 hingga .85. Kesimpulannya, PCQ versi Bahasa Melayu memiliki ciri-ciri psikometrik yang memuaskan, namun masih terdapat beberapa aspek yang boleh diperbaiki lagi.