Kepemimpinan pengajaran guru dan efikasi guru di Wilayah Persekutuan Labuan - Juraidah Manggul; Mohd Khairuddin Abdullah @Jerry Abdullah (Universiti Malaysia Sabah, 2016)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji hubungan kepemimpinan pengajaran guru dan efikasi guru di Wilayah Persekutuan (WP.) Labuan. Kajian ini merupakan kajian kuantitatif dengan menggunakan kaedah korelasi – deskriptif. Responden kajian terdiri daripada 406 orang guru Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah yang mengajar di WP. Labuan. Satu set soal selidik yang menggunakan skala likert digunakan untuk mendapatkan maklum balas responden. Data dianalisis menggunakan Statistical Program for Social Science (SPSS). Kaedah statistik deskriptif dan statistik inferensi seperti min, kekerapan, sisihan piawai, ANOVA Sehala dan korelasi Pearson dioperasikan untuk menganalisis hipotesis kajian. Dapatan kajian menunjukkan (i) skor min kepemimpinan pengajaran dan efikasi guru pada tahap yang tinggi. (ii) analisis korelasi Pearson menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan antara kepemimpinan pengajaran guru dengan efikasi guru (r=.55,p<.05 (iii) analisis ANOVA Sehala menunjukkan bahawa terdapat perbezaan yang signifikan antara kepemimpinan pengajaran guru dan efikasi guru berdasarkan kelayakan ikhtisas dan pengalaman mengajar.