Stereotaip, prejudis dan diskriminasi dalam kalangan orang kurang upaya - Wee Me Ri; Ferlis Bahari; Jasmine Adela Mutang; Lailawati Madlan @ Endalan (Universiti Malaysia Sabah, 2016)
Orang kurang upaya (OKU) mempunyai kesaksamaan hak dan peluang untuk menjalani kehidupan seperti anggota masyarakat yang lain. Ramai OKU yang dipinggirkan dalam masyarakat dan berhadapan dengan tekanan hidup yang disebabkan oleh kesukaran mendapatkan kerja, bersosial, penerimaan orang sekeliling, serta tanggapan negatif terhadap mereka. Oleh itu, masyarakat perlu memahami konsep stereotaip, prejudis dan diskriminasi dalam kalangan OKU supaya warga OKU tidak terus dipinggirkan. Beberapa hasil kajian telah membuktikan wujudnya stereotaip, prejudis dan diskriminasi dalam kalangan OKU seperti stereotaip memberi kesan kepada diskriminasi mengikut ketidakupayaan dan diagnosis yang berlainan juga antara faktor yang mempengaruhi tahap prejudis dan pengecualian yang berlaku (Snyder, Carmichael, Blackwell, Cleveland, & Thornton, 2010; McMahon, Roessler, Rumrill Jr., Hurley, West, & Carlson, 2008; Norman, Windell, & Machanda, 2013). Kertas kerja konsep ini akan merungkai secara mendalam mengenai ketiga-tiga aspek iaitu stereotaip, prejudis dan diskriminasi yang berlaku dalam kalangan OKU.