Tingkah laku mencederakan diri di Kota Kinabalu: Satu kajian dalam kalangan remaja - Norsuhada Kamaludin; Guan Teik Ee (Universiti Malaysia Sabah, 2016)
Kajian yang dijalankan ini adalah untuk menyelidik sama ada tingkah laku mencederakan diri wujud di Kota Kinabalu atau tidak. Kajian ini dijalankan adalah kerana pengkaji telah mendapati tiada lagi kajian terhadap tingkah laku mencederakan diri dalam kalangan remaja di Malaysia timur dan hanya terdapat kajian di Malaysia barat sahaja. Seramai 386 orang pelajar yang berusia 13 hingga 16 tahun telah dijadikan responden iaitu 169 pelajar lelaki dan 217 pelajar perempuan. Kaedah survei iaitu dengan menggunakan soal selidik Pentaksiran Tingkah Laku Mencederakan Diri atau dinamakan Self-Hurt Assessment (Guan,2014) telah digunakan bagi mengukur peratusan jenis-jenis tingkah laku mencederakan diri. Hasil kajian mendapati 67.36 % (260) pelajar mempunyai tingkah laku mencederakan diri. Tiga jenis tingkah laku yang tinggi dilakukan oleh remaja adalah “ menggigit diri saya contohnya mulut atau bibir” (31.1%) seterusnya kedua tertinggi ialah “menggaru” (29.5%) dan ketiga tertinggi iaitu “ menggigit kuku saya” (29.3%). seterusnya, terdapat tiga sebab utama yang dinyatakan oleh responden dan memperoleh peratusan yang sama iaitu (97.7%) adalah “ untuk menghukum diri”, “untuk mengelakkan diri daripada aktiviti lain” dan “untuk mengelakkan diri daripada bersama dengan orang lain.