Karya seni visual kolektif pangrok sulap dalam konteks perubahan sosial-budaya di Sabah - Issarezal Ismail; Humin Jusilin (Penerbit UMS, 2019)
Seni visual kontemporari pada masa kini adalah refleksi dari perubahan yang terjadi pada masyarakat dan kebudayaan di mana karya seni visual itu diciptakan. Kajian ini bertujuan untuk menjelaskan karya seni visual dari kolektif Pangrok Sulap dalam konteks perubahan sosial-budaya di Sabah yang mencakupi ide atau tema, bentuk, jenis, gaya, simbol dan makna. Pendekatan kualitatif yang menekankan pada sistem penjelasan yang bersifat deskriptif, holistik, terperinci dan mendalam digunakan sekaligus dihubungkan melalui cara pandang kritik seni yang berfungsi sebagai perangkat analisis, baik sebagai cara menganalisis bentuk mahu pun menginterpretasikan makna simbolik dari kehadiran simbol yang diambil dari pelbagai sumber data seperti karya seni visual, dokumen dan pemerhatian. Dapatan kajian menunjukkan bahawa karya-karya seni visual dari kolektif Pangrok Sulap merefleksikan kompleksiti isu atau permasalahan perubahan sosial-budaya yang sudah dan sedang terjadi di negeri Sabah khususnya jika dilihat dari ide atau tema pengkaryaan. Hal tersebut diekspresikan melalui penerapan simbol-simbol lokal serta personal pada karya-karya berbentuk dua dimensi dari jenis seni cetakan yang kuat dengan gaya Ekspressionisme.