Hubungan antara peritraumatic dissociative dan peritraumatic distress dalam kalangan sampel mangsa banjir di Kuching, Sarawak - Ferlis Bahari; Adeymend Reny Japil; Jasmine Adela Mutang; Lailawati Madlan @ Endalan; Wan Anor Wan Sulaiman; Fattin Navilla Abdul Ghani; Rosnah Ismail (Universiti Malaysia Sabah, 2016)
Individu yang terdedah kepada peristiwa peristiwa traumatik (spt bencana banjir) didapati mengalami distres dan disosiatif peritraumatik pada masa dan selepas beberapa minit atau jam peristiwa tersebut. Meskipun begitu, hubungan antara distres dan disosiatif yang dialami pada masa peristiwa traumatik masih kurang jelas. Justeru, kajian ini bertujuan untuk menguji perkaitan antara distres dan di sosiatif peritraumatik dalam kalangan mangsa banjir. Seramai 116 mangsa banjir dari Daerah Kuching dan Daerah Kecil Siburan, Kuching Sarawak terlibat sebagai responden kajian. Kedua dua daerah ini merupakan kawasan kawasan yang dilanda banjir pada penghuju ng tahun 2014 dan awal tahun 2015. Responden dipilih berdasarkan kaedah persampelan bertujuan. Data dikutip dengan menggunakan soal selidik Peritraumatic Distress Inventory dan Peritraumatic Dissociative Experiences Questionnaire . Data yang diperolehi dian alisis dengan menggunakan korelasi Pearson. Dapatan kajian menunjukkan bahawa distres dan disosiasi peritraumatik mangsa banjir berhubungan secara positif dan signifikan. Dapatan ini mencadangkan bahawa sementara disosiasi peritraumatik dialami sejurus sel epas berlakunya peristiwa traumatik, pada masa yang sama distres peritraumatik juga dialami oleh mangsa banjir. Respons respons disosiatif mungkin berlaku berlaku dalam konteks distres yang meningkat.