Proses pembentukan modul psikospiritual mangsa banjir (MPS MB): Strategi spiritualiti/keagamaan - Adeymend Reny Japil; Ferlis Bullare @ Bahari; Mohd Dahlan A. Malek; Jasmine Adela Mutang; Lailawati Madlan @ Endalan; Wan Anor Wan Sulaiman; Fattin Navilla Abdul Ghani; Rosnah Ismail (Universiti Malaysia Sabah, 2016)
Penerokaan mengenai aspek psikologi dan keperluan pembentukan modul psikologi m angsa banjir dilihat sebagai satu keperluan penting bagi mereka khususnya selepas berlakunya bencana banjir yang serius. Ketiadaan sokongan pemulihan kecemasan psikologi spiritual selepas berlakunya bencana banjir akan memberi impak kepada mangsa bencana d alam kedua dua aspek ini serta boleh mengakibatkan kesan berpanjangan seperti kemurungan dan gangguan stres pasca trauma. Jesteru, kajian ini bertujuan untuk membentuk Modul PsikoSpiritual Mangsa Banjir (MPS MB): Strategi Spiritual/Keagamaan yang akan digu na pakai ke atas mangsa banjir di negeri Sabah dan Sarawak serta Semenanjung Malaysia. Seramai 17 mangsa banjir di Gua Musang dan Manik Urai, Kelantan dan Kuching, Sarawak dijadikan responden kajian. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif melalui kaj ian kes dan analisis data menggunakan kaedah analisis tema. Hasil kajian kualitatif mendapati strategi spiritual/keagamaan merupakan aspek yang penting dalam pembentukan MPS MB. Strategi spiritualiti/keagamaan merangkumi tiga (3) aktiviti termasuklah kered haan kepada ketentuan Tuhan, kerohanian/keimanan dan amalan keagamaan. Pembentukan MPS MB: Strategi Spiritual/Keagamaan mampu menggalakkan masyarakat mengetahui persediaan mangsa banjir pada masa hadapan agar dapat mengurus dan mengurangkan impak psikologi spiritual ke atas mangsa banjir.