Peranan masyarakat dalam pengurusan bencana1 - Adi Fahrudin (Universiti Malaysia Sabah, 2016)
Makalah ini membincangkan peranan masyarakat dalam pengurusan bencana. Bencana merupakan peristiwa yang terjadi di luar kawalan manusia. Karena di luar kawalan manusia maka peristiwa terjadinya bencana sifatnya mendadak yang menyebabkan kerugian, penderitaan dan bahkan kematian manusia. Masyarakat merupakan mangsa sekaligus pemberi respon pertama setiap kali terjadi peristiwa bencana. Mereka dapat mengidentifikasi risiko dan kerentanan mereka sendiri secara bersama-sama dengan kapasiti, sumber daya dan keperluan mereka sendiri. Makalah ini juga turut menyentuh perubahan paradigma dalam pen gurusan bencana dari pengurusan bencana berasas masyarakat kepada pengurusan risiko bencana berasas masyarakat. Perubahan paradigma tersebut semakin menegaskan peranan dan partisipasi masyarakat sangat vital dalam pengurusan bencana. Kerangka kerja pengurangan resiko bencana yang disepakati oleh dunia antarabangsa perlu diterjemahkan ke dalam dasar yang bertepatan untuk menggilapkan lagi peranan masyarakat dalam pengurusan dan pengurangan resiko bencana.