Memperkenalkan pembahagian sama rata melalui penggunaan permainan, buku nombor dan lembaran kerja untuk kanak-kanak prasekolah - Connie Cassy Ompok; Jusiah Idang; Jamaluddin Abidin (Universiti Malaysia Sabah, 2016)
Menurut Baroody dan Hume (1991), cara terbaik untuk belajar konsep pecahan adalah melalui masalah pembahagian sama rata. Sebenarnya, kanak kanak sedari kecil la gi sudah boleh memahami konsep pembahagian sama rata. Disebabkan kurangnya usaha yang memfokuskan kepada bagaimana pecahan seharusnya diperkenalkan untuk membantu pembelajaran awal, artikel ini memfokuskan kepada memperkenalkan konsep pembahagian sama rata melalui penggunaan permainan, buku nombor dan lembaran kerja. Aktiviti aktiviti ini telah dilaksanakan kepada kanak kanak dan mereka melibatkan diri dengan aktif semasa aktiviti dijalankan.