Kesan emosi terhadap penerimaan bantuan dan hubungannya dengan kesejahteraan hidup dalam kalangan asnaf : satu kajian di Sabah - Norafifah Bali; Wanda Kiyah George Albert; Norzihan Ayub; Mohd Haazik Mohamed; Agnis Sombuling; Murnizam Halik (Fakulti Psikologi dan Pendidikan, 2021)
Golongan asnaf merupakan golongan yang mempunyai hak dalam menerima bantuan zakat melalui institusi Baitulmal di setiap negeri di Malaysia. Pada masa ini, bantuan yang diberikan kepada golongan ini adalah lebih berfokus kepada bantuan berunsur kewangan dalam aspek sosial dan ekonomi, pendidikan dan mualaf. Bantuan-bantuan kewangan yang diberikan dapat membantu mengurangkan beban kewangan yang dihadapi oleh golongan ini. Namun, di sebalik bantuan yang diberikan itu memberikan makna yang berbeza dari segi persepsi dan sekaligus mempengaruhi kesejahteraan hidup golongan asnaf ini secara keseluruhan. Kebanyakkan kajian-kajian lepas yang ditemui lebih banyak menumpukan kepada kajian yang menjurus kepada isu berkaitan pengurusan institusi zakat dan juga keberkesanan pemberian bantuan kewangan ini kepada kehidupan golongan asnaf. Kajian-kajian yang menjurus kepada penerokaan isu yang melibatkan aspek psikologi dalam golongan asnaf ini masih lagi kurang dilakukan dan diberikan perhatian. Memandangkan golongan asnaf merupakan kelompok yang dikategorikan dalam golongan rentan, maka terdapat keperluan kepada golongan profesion menolong untuk mengkaji isu yang melibatkan aspek psikologi ini. Oleh itu, kertas konsep ini membincangkan mengenai kesan emosi penerimaan bantuan bantuan institusi zakat terhadap kesejahteraan hidup golongan asnaf.