Teluk Marudu berdasarkan catatan peta Alexander Dalrymple - Any Farina Manzes (Penerbit UMS, 2017)
Kepulauan Borneo dicatat dan dilakar seawal tahun 1525 oleh Antonio Pigaffeta dengan nama Burne yang merujuk kepada Brunei. Namun, pada tahun 1537, utara Sabah dicatatkan dalam kartografi awal oleh Caspar Viegas, orang pertama yang meletakkan kedudukan Teluk Marudu dalam peta. Hanya pada tahun 1770 sebuah peta khusus telah dihasilkan merangkumi kawasan perairan di utara Sabah termasuk Teluk Marudu oleh Alexander Dalrymple. Peta ini dihasilkan dengan kaedah pemetaan yang teliti dengan menyatakan beberapa nama tempat dan lokasi persekitaran semulajadi serta budaya. Kajian ini menjelaskan kedudukan nama tempat yang dicatat dalam kartografi masa kini tentang antikuiti tempat tersebut. Melalui kajian ini, kewujudan penempatan awal di sekitar Teluk Marudu pada abad ke-18 dapat dikenalpasti.