Warisan Budaya Ketara: peranan Kampung Budaya Sarawak - Nur Auni Ugong; Bilcher Bala (Penerbit UMS, 2017)
Kampung Budaya Sarawak wujud kira-kira 25 tahun yang lampau. Pembinaan yang mengambil kira konsep mempamerkan warisan budaya kepelbagaian etnik seperti Bidayuh, Iban, Orang Ulu, Menanau, Penan, Melayu, dan Cina menjadikan Kampung Budaya Sarawak tumpuan pelancong. Makalah ini membincangkan peranan Kampung Budaya Sarawak sebagai salah satu entiti yang mengetengahkan warisan budaya ketara tempatan melalui pameran dan usaha pemuliharaan yang dilakukan semenjak dari penubuhannya. Hasil perbincangan akan dapat membuktikan kerelevanan kewujudan Kampung Budaya Sarawak dalam memulihara dan mempamerkan warisan budaya tempatan.