Sejarah penyelidikan dan inventori data arkeologi Sabah - Zainuddin Baco; Nelly Majinus (Penerbit UMS, 2019)
Kajian ini mengupas tentang sejarah penyelidikan arkeologi dan penginventorian data arkeologi di Sabah dari tahun 1952 sehingga 1972. Penelitian sejarah penyelidikan arkeologiakan diteliti berdasarkan tiga fasa utama. Pembahagian fasa ini adalah selaras dengan objektif, metodologi dan pihak yang melaksanakan penyelidikan arkeologi. Manakala dari segi inventori data arkeologi, pembahagian data dibuat berdasarkan dua tahap penting iaitu tahap kebudayaan dan tahap kelengkapan data arkeologi. Kaedah pengumpulan data arkeologi dilakukan menerusi kajian perpustakaan, temu bual dan kerja lapangan di tapak arkeologi. Kaedah analisis data arkeologi pula adalah dengan membuat analisis pebandingan dan analisis kandungan ke atas kesemua sumber yang telah diperolehi. Hasil kajian ini diharap dapat mengetengahkan sebuat system inventori data arkeologi di negeri Sabah dan membantu Jabatan Muzium Sabah dalam menyediakan sebuah inventori atau pangkalan data khusus untuk menilai dan melindungi tapak arkeologi.