Migrasi masyarakat India ke Sabah membawa kepada fenomena amalgamasi sosial setempat - Mohd Juhar Harun; Anantha Raman Govindasamy; Wong, Jane Kon Ling; Arulselvan Raju; Kavitha Ganesan (Penerbit UMS, 2019)
Penulisan ini meneliti tentang amalan perkahwinan campur antara masyarakat India dengan masyarakat etnik tempatan semasa di bawah pentadbiran Syarikat Borneo Utara British (SBUB). Berpandukan kaedah sejarah, kajian ini cuba melihat sejarah proses migrasi masyarakat India yang berlaku secara berperingkat dan sistematik yang berlaku di bawah SBUB. Perkembangan migrasi masyarakat India ke Sabah membawa kepada fenomena amalgamasi sosial. Wujud entiti perkahwinan campur hasil daripada proses asimilasi antara kumpulan etnik majoriti dengan kumpulan etnik imigran di negeri Sabah. Makalah membincangkan tiga aspek, iaitu perkembangan migrasi awal masyarakat India ke Sabah, faktor penggalak kepada amalan perkahwinan campur India-etnik tempatan Sabah, dan kesan perkahwinan campur terhadap identiti antara India dan etnik tempatan. Pemahaman kepada perkembangan migrasi masyarakat India iniadalah penting untuk memahami fenomena amalgamasi sosial masyarakat India di Sabah.