Dilema antara perburuhan dan perhambaan: analisis realiti di ladang Sapong, Borneo Utara (1881-1941) - Amy Azuan Abdullah (Penerbit UMS, 2020)
Ladang Sapong yang terletak di Residensi Pedalaman, Sabah pada awalnya dibuka sebagai kawasan eksperimen ladang tembakau sekitar tahun 1905. Pengurus pertama ladang ini ialah Frank Edward Lease. Sekitar tahun 1916 sehingga 1921, Ladang Sapong menjadi antara ladang terbesar di Borneo Utara. Oleh itu, objektif makalah ini adalah untuk menganalisis sejarah persekitaran kerja para pekerja di Ladang Sapong semasa pentadbiran Syarikat Berpiagam Borneo Utara British (SBBUB) yang sering dikaitkan dengan persoalan bekerja sebagai buruh atau hamba. Sumber primer yang dirujuk sebagai perbincangan ialah dokumen dan surat-menyurat kolonial, akhbar, laporan tahunan pentadbir serta koleksi surat persendirian. Kajian mendapati bahawa buruh Jawa dan Cina yang bekerja di Ladang Sapong sekitar tahun 1910–1938 masih berada dalam keadaan yang daif. Walaupun pelbagai undang-undang buruh diperkenalkan, undang-undang tersebut sering dimanipulasi oleh majikan untuk melakukan berbagai-bagai penindasan terhadap buruh.