Resiprositi dan kolaborasi isi rumah komuniti luar bandar, strategi pengurusan sumber berasaskan komuniti semasa covid-19 - Pauline Yong Pau Lin (Fakulti Sains Sosial Dan Kemanusiaan, UMS, 2021)
Strategi pengurusan sumber semula jadi dapat diamati di beberapa peringkat organisasi. Di bahagian paling bawah adalah asas sistem ekologi yang penuh dengan sumber semula jadi dengan sifat fizikal dan biologinya yang tersendiri, contohnya ikan, tumbuh-tumbuhan, persisiran pantai, hutan dan lembangan sungai. Kemudian ia diikuti dengan tahap pertama sistem sosial yang berkaitan adalah komuniti setempat yang menggunakan sumber ekonomi tersebut. Komuniti setempatlah yang memiliki sistem pengetahuan budaya yang tersendiri sebagai strategi pengurusan sumber alam. Antara strategi pengurusan sumber semula jadi setempat yang ingin diketengahkan dalam artikel ini adalah resiprositi dan kolaborasi dalam kalangan komuniti luar bandar khususnya komuniti pulau, etnik Molbog di Pulau Banggi, Kudat.