Penulisan Muhammad Uthman el-Muhammady dalam Majalah Pengasuh (1961–2013) - Earnie Elmie Hilmi; Kamarudin Salleh; Nur Farhana Abdul Rahman (Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa, UMS, 2020)
Muhammad Uthman el-Muhammady merupakan seorang penulis prolifik yang banyak menyumbang dalam perkembangan pemikiran Islam di Malaysia. Karya-karya beliau lebih banyak dalam bentuk artikel ataupun kertas kerja yang dibentangkan dalam seminar-seminar yang diadakan di Malaysia. Karya-karya ini dimuatkan dalam jurnal, buku prosiding, majalah dan seumpama dengannya. Artikel beliau sering juga dimuatkan dalam Majalah Pengasuh yang merupakan majalah diterbitkan oleh Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK). Muhammad Uthman el-Muhammady merupakan antara penyumbang yang paling lama iaitu dari tahun 1961-2013 selama 52 tahun. Penulisan ini bertujuan untuk menganalisis sumbangan penulisan Muhammad Uthman dalam majalah Pengasuh(1961-2013). Pendekatan kualitatif akan digunakan dalam menganalisis karya-karya beliau dalam majalah ini. Hasil dari analisis dapat disimpulkan bahawa Muhammad Uthman el-Muhammady menepati dengan ciri-ciri seorang penulis prolifik yang sepertimana yang telah diberikan kepada beliau.