Monumen sungkup: reka bentuk dan ragam hias the shape and design of the sungkup monument - Nazri Mambut; Baharuddin Mohd Arus; Zaimie Sahibil (Penerbit UMS, 2018)
Penulisan ini adalah penyelidikan tentang monumen pengebumian yang dibuat semasa perayaan Gawai Antu oleh Masyarakat Iban, iaitu monumen sungkup. Pembinaan sungkup dalam perayaan Gawai Antu merupakan persembahan terakhir untuk si mati. Sungkup ini diperbuat daripada kayu jenis keras dan bentuknya yang kecil seperti pondok ataupun dikenali burial huts. Dalam masyarakat Iban, mereka akan membuat sungkup yang menyerupai reka bentuk pelbagai ragam yang boleh dikaitkan dengan kepercayaan masyarakat Iban itu sendiri. Pada pemerhatian awal penyelidik, wujud ragam hias pada penghasilan sungkup tersebut yang diukir oleh pembuatnya. Dengan ini, penyelidik ingin meneroka serta membuat analisis reka bentuk dan pengaruh budaya dalam penghasilan sungkup ini, di samping mengenal pasti makna yang tersirat pada ragam hias penghasilan tradisional sungkup.