Boat-shaped coffin dalam Gua Kain Hitam (Painted Cave) Niah, Sarawak - Junior Kimwah; Ismail Ibrahim; Baharudin Mohd Arus (Penerbit UMS, 2021)
Artikel ini membincangkan artifak boat-shaped coffin atau keranda berbentuk perahu yang terdapat di dalam Gua Kain Hitam (Painted Cave) Niah, Sarawak. Artifak berbentuk perahu ini dipercayai digunakan sebagai keranda pada suatu ketika dahulu. Keranda ini dipercayai dihasilkan oleh masyarakat neolitik yang menghuni sekitar Gua Kain Hitam pada ketika itu. Upacara kematian yang diamalkan ini bersifat primary burial. Mayat disimpan di dalam keranda perahu sehingga reput sepenuhnya. Kemudian, baki tulang tersebut ditanam di tapak pengebumian lain yang terletak di Gua Kain Hitam II. Penyelidikan ini menekankan kaedah pemerhatian secara langsung di lapangan. Subjek penyelidikan difoto dan direkodkan secara terperinci melalui fotografi dan buku lakaran. Hasil penyelidikan ini menjelaskan reka bentuk dan fungsi serta kegunaan boat-shaped coffin pada suatu ketika dahulu. Hasil analisis kandungan terhadap hubung kait keranda dan lukisan gua prasejarah yang ditemui menunjukkan ruangan Gua Kain Hitam berfungsi sebagai death chamber. Justeru, penyelidikan ini dapat mendokumentasi dan memelihara artifak secara kolektif untuk tatapan masyarakat akan datang.