Pemmali dalam masyarakat Bugis Pantai Timur Sabah - Mansur Tanra; Asmiaty Amat; Lokman Abd. Samad (Penerbit UMS, 2019)
Masyarakat Bugis terkenal sebagai bangsa yang bukan sahaja memelihara warisan budaya dan adat mereka tetapi masih tegar dalam pengamalan dalam pantang larang dan pelaksanaan adat. Perkara ini mempengaruhi pola tingkah laku masyarakat Bugis dalam kehidupan seharian mereka. Pantang-larang atau disebut sebagai pemmali dalam masyarakat Bugis digunakan untuk mengekang seseorang individu dalam masyarakat daripada mengatakan atau melakukan sesuatu perkara yang tidak sesuai dan dianggap tabu. Pemmali bertindak sebagai pendidikan tidak formal untuk membentuk budi pekerti dan melahirkan susunan sosial yang harmoni serta aman. Pemmali memperlihatkan kearifan nenek moyang masa lalu yang dapat menafsirkan kehidupan dengan bijak. Oleh itu, kajian ini bertujuan mendeskripsikan pemmali sebagai satu kaedah pembentuk budi pekerti dan menjelaskan kepentingannya dalam kalangan masyarakat Bugis. Oleh kerana asal usul orang Bugis yang berasal dari Sulawesi, kajian ini juga cuba melihat sama ada pemmali masih diamalkan atau sebaliknya setelah mereka berada di perantauan. Kajian berbentuk deskriptif kualitatif, secara pemerhatian dan temu bual di lapangan memilih 18 orang responden di daerah Tawau, Kunak, Semporna, Lahad Datu, dan Sandakan. Data dianalisi menggunakan Teori Etnopedagogi bagi mencungkil nilai-nilai budaya, sosial, moral dan etika yang terdapat dalam pemmali. Dapatan kajian menunjukkan bahawa masyarakat Bugis yang terdapat di Pantai Timur Sabah masih lagi kental mengamalkan adat pemmali. Disamping itu, terdapat 5 unsur etnopedagogi didapati dalam pemmali iaitu membentuk budi pekerti, nilai tatatertib, kesopanan, memberi motivasi, dan nilai budaya yang telah menjadi panduan kepada masyarakat Bugis di Pantai Timur Sabah di semua peringkat tidak kira muda atau tua. Mereka memahami bahawa bertingkah laku sopan dan bertutur secara baik ialah asas dalam budaya pemmali yang menjadi landasan untuk mematuhi peraturan dan mengawal hubungan antara satu sama lain dalam masyarakat Bugis.