Persekitaran penyiaran: tinjauan awal radio Kristian pertama di Sabah - Intan Soliha Ibrahim; Vilvin Alex Jalane; Norhuda Salleh (Penerbit UMS, 2019)
Teknologi Komunikasi terkini dilihat sebagai ancaman kepada industri radio khususnya di Malaysia. Radio sebagai salah satu medium komunikasi dikatakan agak ketinggalan dengan pesaing media digital khususnya Internet. Kajian juga menunjukkan perkembangan radio sebagai medium komunikasi mengambil masa 38 tahun untuk menembusi 50 juta pendengar, berbanding televisyen dan Internet, masing-masing 13 tahun dan empat tahun. mengambil masa 38 tahun untuk menembusi 50 juta pendengar, berbanding televisyen dan Internet, masing-masing 13 tahun dan empat tahun. Situasi ini menunjukkan kadar ketembusan radio adalah perlahan. Walau bagaimanapun, pendigitalan telah merubah broadcast environment radio sama ada dari aspek penerbitan, pengendalian bilik hubungan (studio radio) dan transmisi siaran. Perubahan yang dimaksudkan merujuk kepada perubahan yang dibawa oleh teknologi baru terhadap broadcast environment radio sehingga stesen radio menerima impak kritikal. Oleh itu, artikel ini bertujuan untuk menganalisis wacana broadcast environment radio stesen yang berorientasi keagamaan dan menganalisis cabaran yang dihadapi oleh pengurusan radio keagamaan yang bersiaran di Sabah.