Pencerobohan dan serangan tentera Indonesia terhadap Sarawak dan Sabah pada tahun 1963 - Abdul Rahman Mad Ali @ Abang; Bilcher Bala; Ramli Dollah (Universiti Malaysia Sabah, 2019)
Konfrontasi Indonesia-Malaysia (1963-1966) adalah disebabkan oleh dasar Rejim Sukarno untuk menentang unsur neo-kolonialisme di rantau Asia Tenggara. Respon yang lebih ketara dalam Konfrontasi ini ialah tindakan pencerobohan tentera Indonesia untuk menggagalkan pembentukan Malaysia, khususnya aktiviti subversif dalam kawasan sempadan Sarawak dan Sabahdengan Kalimantan. Makalah ini akan merungkaikan sejarah Konfrontasi dengan memfokuskan kepada isu pencerobohan tentera di Sarawak dan Sabah. Bahagian akhir makalah ini menjelaskan pendirian Malaysia terhadap serangantentera Indonesia adalah mempertahankan kedaulatannyasebagai sebuah negara baharu