Strategi adaptasi motivational interviewing (AMI): aspek keyakinan, empati dan perubahan tingkah laku dan kesannya terhadap latihan kaunseling penyalahgunaan dadah - Puteri Hayati Megat Ahmad; Nurul Hudani Md Nawi; Azreel Azim Abdul Alim (Persatuan Psikologi Malaysia, 2019)
Strategi adaptasi motivational interviewing (AMI) adalah strategi kaunseling dan pendekatan psikoterapi untuk mendapatkan motivasi klien semasa rawatan dengan memfokuskan pada produk perubahan positif klien. Minat untuk menjalankan program tersebut telah meningkat dalam mengurangkan kes penyalahgunaan dadah. Oleh itu, kajian ini dilakukan untuk mengkaji keberkesanan latihan Temu ramah Motivasi Adapasi terhadap aspek keyakinan, empati dan perubahan tingkah laku di kalangan pegawai penjara terpilih di Sabah. Sebanyak 65 pegawai penjara, 53 lelaki (72.6%) dan 12 wanita (16.4%) dengan usia rata-rata 32.25 (SD = 7.19) mengambil bahagian dalam kajian ini. Kajian ini adalah kajian kuantitatif yang menggunakan kaedah kuasi-eksperimen dan soal selidik (Kaunseling Respons Kaunseling, Keyakinan dan Skala Pengetahuan serta dikembangkan yang diubah oleh penyelidik yang selaras dengan The Behavior Change Counselling Index (BECCI)). Secara keseluruhan kajian menunjukkan bahawa terdapat perbezaan yang signifikan dalam pengaruh latihan Temuduga Motivasi Adaptasi di kalangan pegawai penjara di Sabah antara skor keyakinan (t (63) = -11.35, k <.05) dan empati (t (63) = -21.90, k <.05) sebelum dan selepas latihan. Selanjutnya, aspek perubahan tingkah laku sebelum dan selepas latihan juga menunjukkan perbezaan yang signifikan (t (63) = -14.67, k <.05). Oleh yang demikian, kajian ini menyumbang kepada pentingnya usaha dalam mengenal pasti keyakinan, empati dan perubahan tingkah laku di kalangan pegawai penjara di Sabah. Program kaunseling penyalahgunaan dadah ini boleh menjadi garis panduan untuk menyeragamkan pembangunan dan kualiti hidup di kalangan pegawai penjara tanpa mengabaikan elemen integriti. Lebih-lebih lagi, peningkatan perlu dikenal pasti untuk meningkatkan keberkesanan program dalam siri latihan AMI di masa depan