Inventori Fonem Bajau Laut (Pala’u) dan Varian Bajau - Saidatul Nornis Hj. Mahali (Penerbit UMS, 2016)
Buku Pluralisme: Etnisiti Sabah dan Sarawak ialah sebuah Festschrift penghargaan kepada Profesor Ismail Ibrahim sempena persaraan beliau pada 5 April 2016. Buku ini memaparkan bidang tujahan beliau, iaitu Seni Borneo yang mengkhusus kepada kumpulan etnik Murut. Buku ini mengandungi 18 bab yang dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu Sejarah dan Budaya, serta Politik dan Ekonomi. Pengkategirian sedemikian adalah berdasarkan tema-tema setiap bab yang memberi fokus kepada Sejarah, Politik dan Pilihan Raya, Ekonomi, Budaya, Kepercayaan, Pelajaran, Pakaian dan juga Dasar-dasar yang ada hubung kait dengan kumpulan etnik Sabah dan Sarawak.