Membaca mitos dan legenda Kadazandusun - Low, Kok On (Penerbit UKM, 2005)
Buku ini memberikan tumpuan terhadap mitos dan legenda Kadazandusun yang membincangkan asal usul, penghijrahan, kepercayaan dan persepsi nenek moyang orang Kadazandusun terhadap asal usul mereka. Kajian ini mendapati kepercayaan orang Kadazandusun masa dahulu tidak tepat dilabelkan sebagai paganisme. Mereka juga mempunyai sistem kepercayaan ,mereka sendiri berasaskan analisis terhadap mitos mereka. Akhir sekali, kajian ini mendapati orang Kadazandusun merupakan satu rumpun peribumi Sabah yang bertamadun dan mempunyai sistem kepercayai aimisme bercampur dengan politeisme.