Sejarah awal Long Pasia, 1950-1970 - Bilcher Bala; Jane Wong Kon Ling (Penerbit UMS, 2010)
Memaparkan sejarah awal Long Pasia sejak tahun 1950 hingga 1970. Aspek yang diketengahkan ialah demografi dengan penekanan kepada kaum Lundayeh sebagai kaum yang mendominasi petempatan ini sejak ia mula dibuka hingga kini. Turut dibincangkan ialah proses migrasi kaum ini dalam konteks sejarah migrasi etnik di Borneo.