Jepun di Borneo Utara: migrasi dan kegiatan ekonomi, 1884-1941 - Md Saffie Abdul Rahim (Penerbit UMS, 2007)
Berkenaan dengan penglibatan pemodal Jepun dalam kegiatan ekonomi di Sabah sebelum Perang Dunia Kedua