Ambrose Mudi: Pelopor seni muzik dan seni suara etnik Sabah - Henry Bating (2017)
Ambrose Mudi lahir di Kg Daar, Tambunan 22 Jan 1951 dan meninggal di Hospital Keningau 25 Jan 2016. Beliau merupakan artis pertama merakamkan lagu-lagu Dusun di RTM. Johan Bintang Radio Kota Kinabalu (1972) dan memimpin kumpulan vokal Rustproof Species final Bintang RTM 1980 di Angkasa Puri, Kuala Lumpur. Pelopor 'Sugandoi Kaamatan' dan pengasas muzik tradisi berasaskan bambu. Berkelulusan M.A., B.A. (Hons) Pendidikan Muzik dari Amerika dan Diploma Pendidikan di IPG Lembah Pantai, Kuala Lumpur. Bertugas sebagai Guru, Pengetua dan Penolong Pengarah Pendidikan Sabah. Membentang kertas kerja di Melbourne, Australia dan Tokyo, Jepun.