Akhbar Melayu Perjuangan di Sarawak - Nordi Achie (Penerbit UM, 2003)
Mengupas peranan akhbar Melayu dan tokoh intelektual Melayu dalam prakarsa pemajuan Melayu, di samping perjuangan nasionalisme serta gerakan antikolonialisme British di Sarawak, 1930-1950