Dakwah bil akhlak kontemporari: satu pendekatan dalam konsep keusahawanan Islam - Saifulazry Mokhtar; Irma Wani Othman; Mohd Maziz al-Hadi Moharam; Ismail Maidin (Academics Inspired Network, 2021)
Dakwah adalah satu tuntutan yang perlu dilaksanakan oleh setiap manusia dalam segenap sudut kehidupan. Implementasi dakwah tidak hanya tertumpu kepada sesuatu aspek bahkan ia lebih bersifat universal. Dalam konteks dakwah, terdapat aneka bentuk medium yang dapat digunakan bagi menyebarkan risalah Islam dan salah satunya adalah menerusi dakwah bil akhlak kontemporari. Pendekatan ini juga sangat sesuai untuk dilaksanakan dalam konsep keusahawanan Islam kerana ia menggambarkan peribadi seseorang usahawan itu sendiri. Justeru, kajian ini dijalankan bertujuan untuk melihat dakwah bil akhlak kontemporari seseorang usahawan dapat memenuhi konsep keusahawanan Islam serta bentuk-bentuk akhlak yang dikehendaki oleh Islam bagi seseorang usahawan. Kajian ini menggunakan kaedah analisis dokumen dimana al-Quran dan al-Sunnah dijadikan sebagai indikator utama penerapan nilai-nilai akhlak dalam Islam. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa pendekatan dakwah bil akhlak kontemporari sangat memberikan kesan positif terhadap konsep keusahawanan Islam dengan mengaplikasikan akhlak-akhlak yang murni seperti jujur, benar, amanah, bertanggungjawab, ikhlas, menepati janji, sabar, adil, berilmu pengetahuan, bersyukur, optimis dan berserah diri kepada Allah SWT sepertimana yang telah dilakukan oleh Rasulullah SAW. Dengan bertunjangkan kepada implementasi dakwah bil akhlak kontemporari ini, seseorang usahawan itu akan mudah didekati, dipercayai dan dikunjungi oleh pelanggan seterusnya dapat memperkembangkan lagi hasil perniagaan mereka ke serata tempat.