Migrasi dan pembentukan masyarakat Islam majmuk Sabah - Mohd Nur Hidayat Hasbollah Hajimin; Ibnor Azli Ibrahim; Azizah Kassim (2016)
Migrasi bukanlah suatu fenomena baharu di Sabah. Sebelum zaman penjajahan lagi sehinggalah selepas kemerdekaan Sabah, arus migrasi terus berlaku dan tidak mempunyai tanda berhenti. Terdapat banyak kajian telah dijalankan berkenaan fenomena migrasi di Sabah. Kesan mahupun impak migrasi merupakan topik yang sering menjadi tumpuan para pengkaji. Bagaimanapun kurang kajian migrasi dari sisi pandang agama. Oleh itu, kertas kerja ini akan membahaskan berhubung impak migrasi etnik dominan Islam terhadap pembentukan masyarakat majmuk Islam di Sabah. Kajian ini adalah berbentuk kualitatif dan dijalankan menggunakan pendekatan analisis kandungan. Kajian mendapati bahawa migrasi etnik dominan Islam daripada Filipina dan Indonesia bukan sahaja membentuk kepelbagaian etnik Islam, malah menjadikan Islam sebagai kumpulan majoriti dianuti di Sabah. Sekali gus memberi impak yang besar apabila Islam menjadi agama rasmi negeri Sabah. Kajian ini diharapkan menjadi titik tolak kepada kajian migrasi dari perspektif agama di Malaysia amnya dan Sabah khususnya pada masa akan datang.