Elemen teater dalam ritual Pag Pasahaya Baihu’ etnik suluk daerah Kudat, Sabah - Mashor Awang Long; Shahriffudin Zainal; Susan Sim Chee Cheang (Penerbit Universiti Malaysia Sabah, 2018)
Makalah ini memfokuskan pada ritual Pag Pasahaya Baihu’ atau lebih dikenali sebagai ritual kecantikan. Ritual ini dikaitkan dengan unsur-unsur spiritual dan ghaib. Seperti upacara lain, pelaksanaan ritual ini perlu menempuhi proses-proses tertentu. Pengkaji telah menganalisis elemen-elemen teater dalam ritual Pag Pasahaya Baihu’ dengan membahagikannya kepada tujuh bahagian utama, iaitu (1) Pelakon/pelaku (2) Waktu dan fungsi (3) Tempat dan ruang (4) Struktur plot (5) Prop (6) Bahasa (lisan dan bukan lisan), dan (7) Watak dan perwatakan. Makalah ini bertujuan untuk mengkaji elemen-elemen teater yang terkandung dalam ritual Pag Pasahaya Baihu’ dalam etnik Suluk di Kudat, Sabah. Penyelidikan ini telah dijalankan di beberapa lokasi terpilih di sekitar Kudat. Kajian mendapati terdapat elemen-elemen teater yang terkandung dalam ritual tersebut. Dengan wujudnya elemen-elemen teater dalam ritual ini, ianya akan memberikan definisi dan konteks baharu kepada ritual Pag Pasahaya Baihu’. Secara tidak langsung akan menyumbang kepada nilai kesenian dalam peradaban etnik Suluk itu sendiri.