Pengaruh etika kerja islam terhadap kecerdasan emosi dan emotional labor dalam kalangan pihak pengurusan di sektor awam terpilih - Kee.Y.Sabariah Kee Mohd Yussof; Ag Mohd Ruslaimie Masli (Universiti Malaysia Sabah, 2020)
Kertas kerja ini bertujuan untuk mengenal pasti pengaruh etika kerja Islam terhadap emosi pekerja dan kecerdasan emosi dalam kalangan pekerja. Kajian ini merupakan kajian rintis yang melibatkan 58 orang responden dalam kalangan pihak pengurusan dan profesional di Kementerian Sumber Manusia. Hasil analisis kajian kuantitatif mendapati amalan etika kerja Islam berada pada tahap yang tinggi. Kajian ini mendapati amalan etika kerja Islam di tempat kerja mempengaruhi kecerdasan emosi, malah ia mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap emosi pekerjamelalui dimensi emosi tersirat. Ini menunjukkan dengan mengamalkan etika kerja Islam, pihak pengurusan dalam sektor awam mengekspresikan emosi yang baik dengan menggambarkan perasaan sebenar (ikhlas) ketika berinteraksi sesama pekerja dan pelanggan.