Kepentingan penyeliaan klinikal terhadap kompetensi jururawat di Malaysia - Nurzahra Othman; Roslee Talip; Muhammad Suhaimi taat (2018)
Perawatan kejururawatan adalah tunjang utama dalam memastikan proses penjagaan kesihatan dapat dilaksanakan secara holistik dan berkesan. Maka, peranan seorang jururawat yang mempunyai kepakaran, pengetahuan dan latihan khas adalah penting bagi melaksanakan perancangan perawatan yang telah disediakan di bawah penyeliaan yang sistematik bagi memastikan perawatan yang diberikan mematuhi piawaian dan selamat. Penyeliaan adalah suatu elemen yang penting dalam penilaian sesuatu proses penambah baikkan yang berterusan. Oleh yang demikian, kertas konsep ini membincangkan tentang kesan penyeliaan klinikal terhadap tugasan ataupun kompetensi jururawat pada masa ini. Kertas konsep ini juga menerangkan tentang aspek yang diselia sepanjang penyeliaan klinikal ini yang mana menjurus kepada hasil produktiviti yang dilaksanakan oleh jururawat yang diselia.