Kawasan rukun tetangga: suatu kajian dalam konteks kesepaduan sosial di daerah Kota Kinabalu - Mohd Sohaimi Esa; Budi Anto Mohd Tamring; Mohd Azri Ibrahim; Irma Wani Othman; Siti Aidah Lokin; Romzi Ationg (Pusat Penataran Ilmu Bahasa, Universiti Malaysia Sabah, 2020)
Kawasan Rukun Tetangga (KRT) atau dikenali sebagai Skim Rukun Tetangga (SRT) mula diperkenalkan di Malaysia sejak Ogos 1975. Pada mulanya, tujuan penubuhannya lebih kepada isu-isu keselamatan penduduk di sesuatu kawasan penempatan. Namun demikian, tujuan KRT telah mengalami beberapa perubahan dengan lebih bersifat komprehensif dan dinamik sehingga dapat dikaitkan dengan memupuk semangat kesepaduan sosial. Perubahan tujuan ini dapat dilihat apabila kerajaan memperkenalkan Model Transformasi Rukun Tetangga (2010) dan Akta Rukun Tetangga (2012). Justeru itu, kertas kerja ini akan membincangkan sejauhmana KRT yang ditubuhkan telah berjaya melaksanakan peranannya sebagai medium untuk memupuk kesepaduan sosial dalam kalangan masyarakat pelbagai etnik dan agama. Kajian ini dilakukan di beberapa KRT di daerah Kota Kinabalu. Kaedah temu bual, pemerhatian dan kajian lapangan digunakan dalam kajian ini. Berdasarkan hasil kajian mendapati KRT menjadi antara medium terpenting dalam memupuk kesepaduan sosial dalam kalangan masyarakat setempat di negara ini.