Kemampuan ICT “WhatsApp” Sebagai Medium Komunikasi Berkesan - Malini Kamlin; Tan Choon Keong (Malaysian Journal of Social Sciences and Humanities(MJSSH), 2020)
WhatsApp’ merupakan medium penghantaran teks dan bahan multimedia menerusi telefon pintar. Kajian ini menggunakan ‘WhatsApp’ sebagai medium komunikasi antara pelajar dan guru. Kemampuan ICT yang diperolehi menerusi medium komunikasi ‘WhatsApp’ mampu menyediakan peluang pembelajaran yang efektif dari aspek melibatkan pedagogi, sosial dan teknikal. Sampel kajian terdiri daripada 150 pelajar di salah sebuah sekolah menengah di Kota Kinabalu, Sabah menggunakan kaedah kuantitatif jenis kajian tinjauan. Dapatan kajian menunjukkan pelajar mempunyai persepsi yang positif terhadap penggunaan ‘WhatsApp’ dalam proses pembelajaran. Pelajar turut menyatakan ‘WhatsApp’ sebagai medium yang memudahkan proses komunikasi, perkongsian, perbincangan dalam talian dan merupakan salah satu aplikasi yang mudah digunakan. Kesimpulannya, kemampuan ICT dari aspek pedagogi, sosial dan teknikal yang diperolehi daripada komunikasi menerusi ‘WhatsApp’ menjadikannya satu medium yang efektif dan berkesan diaplikasikan bagi tujuan pengajaran dan pembelajaran