Pengaruh pengalaman mengajar dalam pengetahuan, motivasi dan pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran STEM - Aminah Jekri; Crispina Gregory K Han (Jurnal Pendidikan Sains & Matematik Malaysia, 2020)
Kajian ini dijalankan untuk mengkaji pengaruh pengalaman mengajar terhadap pengetahun, motivasi dan pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) STEM. Kaedah kuantitatif dengan reka bentuk kajian tinjauantelah digunakan. Sampel terdiri daripada 129 responden yang dipilih menggunakan teknik pensampelan rawak bersrata berkadar. Data dikutip dengan menggunakan Ujian Pencapaian Pengetahuan (UPP), Soal Selidik Aspek Motivasi (SSAM) dan Soal Selidik Aspek Pelaksanaan (SSAP). Analisis ANOVA mendapati terdapat perbezaan yang signifikanpengetahuan, motivasi dan pelaksanaan PdP STEMberdasarkan pengalaman mengajar. Guru Novis didapati mendahului guru veteren dalam aspek pengetahuan dan motivasi. Walaubagaimanapun, guru veteren melaksanakan PdP STEM lebih kerap berbanding guru novis. Kesimpulannya, pengalaman mengajar mempengaruhi pengetahuan, motivasi dan pelaksanaan PdP STEM guru. Kajian ini memberi implikasi yang bermakna kepadapara guru, pentadbir sekolah dan pembuat dasar.