Pendekatan analisis formalistik dan semiotik visual: mencari faktor appeal dalam watak animasi tempatan - Teddy Marius Soikun; Ag Asri Ag Ibrahim (Universiti Malaysia Sabah, 2020)
Penulisan ini bertujuan untuk membincangkan pencapaian dan pemahaman prinsip ‘Appeal’ dalam reka bentuk watak animasi lokal. ‘Appeal’ adalah salah satu daripada 12 prinsip reka bentuk animasi dan kerap kali dianggap sebagai kurang jelas. Untuk mencapai ‘daya tarik’, salah satu kaedah yang digunakan ialah kata-kata kunci impresi penonton atau Viewer’s Impression Words (VIW), yang merupakan pengubahsuaian dari Kansei Words (KW). Kaedah ini menggabungkan teori formalistik dan semiotik visual untuk mencapai VIW, iaitu bahagian penting dalam Kejuruteraan Kansei. Kaedah ini disarankan sebagai teknik baharu untuk memperbaiki kaedah dalam memperoleh kata-kata VIW atau KW untuk digunakan dalam latihan pengukuran bagi menemukan kesan (emosi) dalam memahami ‘appeal’ sehingga dapat mencapai prinsip-prinsip longgar dalam reka bentuk watak animasi tempatan.