Fungsi Ajung dalam masyarakat Iranun daerah Kota Belud, Sabah - Asmiaty Amat; Mohd Asnari Taim (2020)
Sabah negeri yang kaya dengan kepelbagaian budaya dan khazanah warisanbudaya etnik. Salah satu etnik yang kaya dengan warisan budaya ialah Iranun. Masyarakat Iranun adalah masyarakat minoritiyang hampir sama dengan etnik Bajau. Etnik Iranun kebanyakan menetap di Kota Belud dan juga di Lahad Datu, selain di Kota Kinabalu, Kajianini memberi tumpuan kepada kazanah warisanIranun yang dikenali sebagaiAjungyang terdapat dalam masyarakat Iranun.Ajungmerupakan sebuah replika rumah yang dihiasi dengan pelbagai jeniskain berwarna. Kerja lapangan danpemerhatiansertatemu bual dilakukan di beberapa buah kampung, di Kota Beludiaitu kampung Merabau, kampung Nanamun dan kampung Rampayan Laut. Kajian ini menjelaskan kefungsian Ajung terhadap budaya kehidupan masyarakat Iranun.Dapatan menunjukkan bahawa ajung bukan sekadar sebuah replika rumah yang dihiasi dengan pelbagai jenis hiasan dan warna, tetapi ajung mempunyai fungsi yang penting dalam kehidupan masyarakat Iranunselain sebagai citra identiti etnik masyarakat tersebut.