Parinang: Ritual Perubatan Masyarakat Iranun di Daerah Kota Belud, Sabah - Mohd Asnari Taim; Lokman Abdul Samad; Asmiaty Amat (2020)
Tumpuan penyelidikan ini menjurus terhadap ritual perubatan parinang yang terdapat dalam masyarakat Iranun. Masyarakat Iranun di daerah Kota Belud mempunyai pelbagai jenis upacara ritual termasuk ritual perubatan yang menjadi warisan turun temurun. Objektif utama dalam penyelidikan ini ialah mendokumentasikan sepenuhnya warisan perubatan tradisional dalam kalangan masyarakat Iranun. Makalah, tulisan ini ditulis berasaskan kajian lapangan yang dilakukan di kampung Rampayan Laut, Kota Belud. Temu bual dilakukan terhadap salah seorang panai (bomoh) yang masih hidup dan masih mengamalkan ritual perubatan ini. Ritual parinang merupakan ritual penyembuhan yang melibatkan alam ghaib. Masyarakat Iranun mempercayai bahawa dengan izin Allah swt, alam ghaib mampu membantu alam manusia menyembuhkan penyakit yang meibatkan campur tangan makhluk halus. Ritual ini secara tidak langsung mempamerkan penggunaan dan pengamalan budaya perubatan tradisi yang terdapat dalam kepercayaan masyarakat Iranun.