Success Stories PPUMS (Penerbit Universiti Malaysia Sabah, 2019)
Persatuan Pegawai Pengurusan dan Profesional Universiti Malaysia Sabah (PPUMS) merupakan sebuah persatuan yang mewakili semua pegawai dalam kategori profesional (bukan perkhidmatan pengurusan dan akademik) di Universiti Malaysia Sabah. Sebelum ini PPUMS dikenali sebagai Persatuan Pegawai Pengurusan dan Profesional Bukan Akademik Universiti Malaysia Sabah. Usaha penubuhan PPUMS telah bermula apabila mesyuarat pertama bagi cadangan penubuhan persatuan ini telah diadakan pada 9 Disember 2000 di bilik Mesyuarat JPP, Aras 6, Blok Utara, Bangunan Canselori. Penubuhan PPUMS menjadi kenyataan apabila pada 30 September 2004 mesyuarat Jawatankuasa PROTEM PPUMS yang telah dipengerusikan oleh En. Ismail bin Ali (kini Prof. Dr) telah diadakan bagi membincangkan draf perlembagaan dan juga urusan berkaitan dengan pendaftaran di Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Negeri Sabah.