Pengaruh motivasi dan kompetensi terhadap perubahan pengurusan data murid di Sabah - Norin Farizah Mohd Nuin; Abdul Said Ambotang; Syahrul Nizam Salam (Global Academic Excellence, 2020)
Kajian dijalankan bertujuan mengetahui pengaruh motivasi dan kompetensi guru terhadap perubahan pengurusan data murid di negeri Sabah. Tahap perubahan pengurusan data murid sebagai pemboleh ubah bersandar. Motivasi guru dan kompetensi pengetua merupakan pemboleh ubah tidak bersandar. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan instrumen iaitu soal selidik. Populasi guru kelas di Sabah adalah seramai 6341 orang guru. Kajian yang dijalankan melibatkan 402 orang guru kelas yang terdiri daripada sekolah daripada zon utara, zon selatan, zon pantai barat, zon pantai timur dan zon tenggara di negeri Sabah. Data dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for Science (SPSS) versi 21.0 untuk mendapatkan keputusan kajian yang tepat.