Dokumentasi sastera usan bercorak cerita masyarakat Kadayan Sabah : satu kajian di daerah Sipitang Sabah - Mohd Suhaimi Md Yasin; Asmiaty Amat; Lokman Abdul Samad (Universiti Malaysia Sabah, 2013)
Masyarakat di Sabah terkenal dengan pelbagai budaya dan kepercayaan dalam kehidupan seharian. Semua inl adalah hasil warisan dan khazanah yang diwarisi secara turun-temurun dalam masyarakat Sabah dan salah satunya adalah adat clan tradisi khususnya tradisi lisan masyarakat Kadayan. Sehingga kini masyarakat di sekitar Sipitang mempunyai identiti tradisi llsan namun masih kurang didokumentasikan khususnya dalam suku kaum Kadayan. Pengkajl menggunakan kaedah penyelidikan kajian lapangan dan kualitatif bagi mendapatkan maklumat selain menjawab ·persoalan penyelidikan bagi mencapai objektif utama penyelidikan iaitu mendokumentasi dan mengenalpasti bentuk asas sastera rakyat masyarakat tersebut. Ori-ciri struktural dan kajian berkaitan menjadi sandaran dalam penyelidikan ini bagi memungkinkan perkaitan bahan tradisi lisan dengan nilai budaya masyarakat tersebut. Secara umumnya, kesenian tradisi lisan ini ter1ibat secara langsung dalam sosio budaya kehidupan masyarakat Kaclayan. Dengan kajian yang dilakukan lanya memberi sumber ilmu baru khususnya dalam penyelidikan etnik, tradisi lisan (folklore) dan budaya dalam khususnya kepelbagaian cerita rakyat yang seharusnya dipelihara dan didokumentasikan agar tidak lenyap dimamah zaman.