Integrasi kaedah pembahagian berterusan terhingga dan algoritma euklid dalam kaedah Mampatan Kripto bagi meningkatkan kecekapan Enkripsi-Dekripsi Sistemkripto Tak Simetrik - Arif Mandangan; Abdullah Bade; Asdalifah Talibe (Universiti Malaysia Sabah, 2012)
Demi membekalkan tahap keselamatan yang baik, sistemkripto moden perlu menggunakan nombor-nombor besar dan dilaksanakan menggunakan operasi-operasi matematik yang rumit. Natijahnya, kecekapan menjadi isu besar dalam kriptografi. Dengan menggunakan parameter-parameter yang bersesuaian, beberapa sistemkripto tak simetri adalah dipercayai mampu untuk membekalkan suatu tahap keselamatan yang baik. Sejak itu, matlamat untuk membangunkan suatu mekanise bagi melajukan proses-proses enkripsi-dekripsi sistemkripto tak simetrik tanpa mengubah algoritmaalgoritma enkripsi dan dekripsi yang asal menjadi suatu pertimbangan yang besar. Matlamat kajian ini adalah untuk mencadangkan integrasi suatu teknik mampatan yang dinamakan sebagai teknik CFEA ke dalam sistemkripto tak simetri yang terkenal seperti sistemkripto RSA dan EIGamal. Teknik Mampatan-CFEA merupakan gabungan Pecahan Berterusan dan Agoritma Euklid yang mampu mengurangkan bilangan teks biasa dan teks sifer sebelum proses-proses enkripsi dan dekripsi dilaksanakan.