Semakan Genus Pomponia Stal dan Puranoidesmoulton (Homoptera: Cicadidae) - Azman Sulaiman; Maryati Mohamed (Universiti Malaysia Sabah, 2010)
Sejumlah 79 spesies riang-riang daripada genus Pomponia (71 spesies) dan Puranoides (8 spesies) telah direkodkan darl tiga depositor! di Eropah laitu BMNH, ZMAN dan RMNH. Inl adalah berdasarkan pemerlksaan ke atas 1162 spesimen, mewakill 52, 30, 28 dan 20 spesies, masing-masing darl BMNH, ZMAN, RMNH dan lain-lain depositor! (ROM, ZSM, NHMW, MNHP, CASC., NHMW, HNHM, KBIN, MZHF dan NHMD, yang sedang dalam plnjaman dan dislmpan di ZMAN). Daripada 79 spesies yang direkodkan, hanya 26 spesies yang telah diperihalkan berjaya ditemul (masing-masing 22 dan empat spesies bagi genus Pomponia dan Puranoides). Semua spesimen tip bagl 26 spesies yang telah direkodkan dalam kajian lni telah diperlksa dan dirujuk. Speslmen tip bagl 19 dan dua spesles untuk Pomponia dan Puranoldes terslmpan dalam depositorl BMNH manakala seleblhnya laitu tiga dan dua spesies bagi genus yang sama tersimpan dalam depositori UKM ( dlperlksa dan dirujuk sebelum kajian inl bermula). Genus Pomponia telah dikenalpastJ mempunyal 10 kumpulan-spesies melalul penggabungan dan pengelompokan spesies iaitu kumpulan-decem, kumpulan-picta, kumpulan-/ineari